Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 2 szt
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 1 szk
margaryna 125 g
mąka pszenna 4 szk
drożdże świeże 50 g

Dodatkowo

rabarbar 4 łodygi
mąka 1 łyżka

Kruszonka

mąka krupczatka 1 szl
cukier 3/4 szk
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem Zewy

Kroki postępowania

1

Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami.
Margarynę stopić i lekko wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, wlać letnie mleko oraz rozpuszczone drożdże i wbić jajka.
Krok 1 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
2
Drewnianą łyżką połączyć składniki
Krok 2 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
3
a potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
4
Gdy ciasto wyrasta obrać i opłukać rabarbar a potem pokroić go i oprószyć mąką.
Krok 4 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
5
Rabarbar pokroić na kawałki.
Krok 5 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
6
zrobić kruszonkę.
Krok 6 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
7
Gotowe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wycinać kółka a potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
8
Rozłożyć rabarbar lekko dociskając.
Do miski wsypać mąkę, cukier i masło i rozcierając w dłoniach zrobić kruszonkę
Krok 8 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto
9
a potem posypać nią bułki.
Tak przygotowane zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Gdy bułki podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 25 minut.
Gotowe zajadać jeszcze ciepłe lub jak wystygną.
Krok 9 - Drożdżówki z rabarbarem  Zewy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak