Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • drożdże świeże

    8 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko ciepłe

    70 ml
  • masło miękkie

    13 g
  • cukier

    15 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna typ 500

    140 g

Składniki na nadzienie

  • rabarbar

    300 g
  • cukier

    80 g
  • dżem truskawkowy

    2-3 łyżki

Dodatkowo

  • mąka

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • płatki migdałowe

    3-4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy rabarbar na patelni z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy gęstą konfiturę. Jeśli chcecie to do rabarbaru pod koniec smażenia można dodać 2-3 łyżki dżemu truskawkowego. Usmażony rabarbar odstawiamy żeby przestygł.
Krok 3 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto
Jak już nasze ciasto pięknie wyrosło delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środku każdego placka kładziemy 1 łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi, formując okrągłe bułeczki.
Krok 4 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami foto
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 25.04.2015 22:58
Pyszności :)
Habibi 24.04.2015 18:02
mój ukochany rabarbar - lubię takie bułeczki :)
ania2610 24.04.2015 17:54
bardzo apetycznie wyglądają!
everay 24.04.2015 16:39
Pięknie wygląda :)
Betina#45 24.04.2015 15:11
dla mnie bomba ! mniam ;)
Wiktoria29 24.04.2015 14:52
wyglądają przecudnie
iziona 24.04.2015 14:44
Uwielbiam domowe drożdżówki
Edith85 24.04.2015 14:08
ach...muszą być pyszne :)
cukiereczek 24.04.2015 13:56
zdjęcie zachęca do wypróbowania przepisu
Futka 24.04.2015 13:52
Cudowne i niezwykle smaczne drożdżówki! :) Prezentują się wyśmienicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat