Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to prawdziwy smak lata! Lekko kwaskowaty rabarbar, puszyste ciasto drożdżowe i słodka kruszonka, to połączenie które pokochasz! Przepisów z rabarbarem w roli głównej jest mnóstwo, ale ten to jeden z moich ulubionych!

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże świeże 4 dkg
mleko 0,5 szk
masło 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
cukier 5 łyżek
rabarbar 0,5 kg
cukier do posypania

Kruszonka:

masło zimne 100 g
mąka 100 g
cukier 50 g

Lukier:

sok z cytryny 3 łyżki
cukier puder kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • sezonowe drożdżówki z rabarbarem
  • pyszny lukier cytrynowy
  • doskonałe na deser 

Kto z nas nie kocha mięciutkich drożdżówek? Te drożdżówki z rabarbarem i kruszonką kochają wszyscy- duzi i mali! Idealnie sprawdzą się do kawki i na drugie śniadanie. Jeśli chcecie możecie do rabarbaru dodać truskawki! 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę, letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki.

Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło.

Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.

Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.

Odłożyć wykrojone kółka, a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru (lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem.

Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.

Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym.

Lukier: do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.

Kruszonka: mąkę, cukier i zimne masło zagnieść.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria 2 tygodnie temu
W składnikach nie ma cukru wanilinowego, w opisie się pojawia, woda 4 lyzki- gdzie mam ją wlać skoro w składnikach jest pod kruszonką? Może na głowę ... Jak długo gotuje i piekę tak słabo wyjaśnionego przepisu dawno nie widziałam....
Kk 23.05.2023 19:51
Jak można dodać dobre opinie do takiego przepisu??? No jak? W przepisie nie ma nawet podstawowych informacji co z czym połączyć i w jakiej ilości !!! Ludzie!!
Karola 26.05.2023 17:01
Faktem jest to ze przespis jest bardzo chaotycznie napisany można sobie pomylić składniki z rozpiską . Ale można się domyśleć co nieco
Doradca Smaku 23.05.2023 20:03
Wszystkie ilości potrzebne do przygotowania ciasta znajdują się na liście składników.
Katarzyna59 22.01.2014 09:15
też takie robię, są bardzo pyszniutkie
artur7 03.06.2013 10:23
fajny pomysl
IZABELA29 01.06.2013 09:36
pyszne bułeczki
ben-ka 31.05.2013 15:48
Jak ja bym zjadła......
Róża1 22.05.2013 22:45
bardzo na czasie przepis:-), właśnie dzisiaj kupiłam świeże drożdże,rabarbar mam w ogródku więc trzeba zabrać się za to drożdżowe, którego tak się boję:-)
Krystyna32 22.05.2013 18:57
ale pyszności
Wiesława1 22.05.2013 18:07
pyszotka:-)
malaczarna23 22.05.2013 08:48
przepyszne drożdżóweczki
Olga_SK 22.05.2013 08:12
robiłam ostatnie takie, ale jestem leniuchem i ciasto wyrabia mi maszyna do pieczenia chleba :P
Pp 6 dni temu
A mi tm :)
czekoladka_m 22.05.2013 07:45
pycha, idealne na trwający sezon rabarbarowy:)
kasienka23 22.05.2013 07:26
super drożdżóweczki :)
monisia1977 22.05.2013 06:49
super wyglądają
gosia1988 21.05.2013 21:38
super wyglądają i pewnie tak samo smakują
kokoszka
kokoszka 21.05.2013 21:38
super na kolację
joanna30 21.05.2013 21:33
Smakowicie wyglądają :)
iziona 21.05.2013 21:02
Ale cudne drożdżówki
iwi 21.05.2013 21:02
Pycha drożdżówki.
Ola1984 21.05.2013 20:50
Drożdżówki z rabarbarem zawsze znikają u mnie w ekspresowym tempie :) Twoje bardzo smakowicie wyglądają :)
Monika58 21.05.2013 20:48
o, jak ja lubię taką kruszonkę - bułki smaczne
IZABELA29 21.05.2013 20:45
oglądałam dziś fajny program kulinarny na tlc i tam piekli drożdżowe chleby i bułki i tak mi narobili ochoty jak i ty.
Magda24 21.05.2013 20:44
na czasie z takimi dodatkami - pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak