Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże świeże

    4 dkg
  • mleko

    0,5 szk
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    5 łyżek
  • rabarbar

    0,5 kg
  • cukier do posypania

  • kruszonka

  • zimne masło

    50 g
  • cukier

    50 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • lukier

  • sok z cytryny

  • cukier puder

  • woda zimna

    4 łyżki
  • jajko

    1 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 22.01.2014 09:15
też takie robię, są bardzo pyszniutkie
artur7 03.06.2013 10:23
fajny pomysl
IZABELA29 01.06.2013 09:36
pyszne bułeczki
ben-ka 31.05.2013 15:48
Jak ja bym zjadła......
Róża1 22.05.2013 22:45
bardzo na czasie przepis:-), właśnie dzisiaj kupiłam świeże drożdże,rabarbar mam w ogródku więc trzeba zabrać się za to drożdżowe, którego tak się boję:-)
Krystyna32 22.05.2013 18:57
ale pyszności
Wiesława1 22.05.2013 18:07
pyszotka:-)
malaczarna23 22.05.2013 08:48
przepyszne drożdżóweczki
Olga_SK 22.05.2013 08:12
robiłam ostatnie takie, ale jestem leniuchem i ciasto wyrabia mi maszyna do pieczenia chleba :P
czekoladka_m 22.05.2013 07:45
pycha, idealne na trwający sezon rabarbarowy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat