Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
- sezonowe drożdżówki z rabarbarem
- pyszny lukier cytrynowy
- doskonałe na deser
Kto z nas nie kocha mięciutkich drożdżówek? Te drożdżówki z rabarbarem i kruszonką kochają wszyscy- duzi i mali! Idealnie sprawdzą się do kawki i na drugie śniadanie. Jeśli chcecie możecie do rabarbaru dodać truskawki!
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę, letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki.
Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło.
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.
Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.
Odłożyć wykrojone kółka, a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru (lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem.
Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.
Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym.
Lukier: do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.
Kruszonka: mąkę, cukier i zimne masło zagnieść.