Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kurkumę, mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto - powinno odchodzić od ręki i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat lekko podsypany mąką i delikatnie wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Większą szklanką lub małą miseczką wykrawamy kółka, które lekko w dłoniach rozciągamy, aby uzyskać podłużny kształt.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, zimne masło i cukier rozcieramy między palcami aż do uzyskania okruchów.
Wstawiamy do lodówki na czas podrastania bułek.
Gdy bułki podrosną na środku, dnem szklanki, odciskamy wgłębienie, w którym układamy umyty, osuszony i pokrojony na małe kawałki rabarbar.
Brzeg drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub przez około 30 minut w temperaturze 190°C bez termoobiegu.
Smacznego!