Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie w puszce 1 puszka
Ser z wiaderka 700 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 10 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
skórka cytrynowa 2 łyżki
mąka pszenna 700 gram
jaja 3 sztuki
margaryna 100-120 gram
drożdże 50 gram
sól szczypta
olejek cytrynowy 3-4 kropelki
mleko 1 szklanka
cukier szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
1. Ser, jedno żółtko, 2-3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową wrzucamy do miski i wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy. (można dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej jeśli chcemy bardziej suche nadzienie, ja ją zawsze pomijam).
Krok 1 - Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami foto
2
2. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na mniejsze kawałeczki
Krok 2 - Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami foto
3
3. Robimy ciasto drożdżowe:

- szklankę mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy (mleko powinno być ciepłe ale nie gorące), dodajemy drożdże, szczyptę cukru, szczyptę soli oraz około 6-7 łyżek mąki. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

- Masło rozpuszczamy i przestudzamy aby było nadal płynne ale nie gorące.

- Do wyrośniętej masy dodajemy masło, 2 jaja i około 500 gram mąki (warto przesiać ją przez sitko aby była bardziej puszysta). Zagniatamy w razie potrzeby dosypując nieco mąki. Ciasto powinno być delikatne w dotyku i nie powinno kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3 - Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami foto
4
4. Ciasto rozwałkowujemy na cienką "płachtę" i smarujemy masą serową. Wierzch posypujemy kawałkami brzoskwiń i całość zwijamy w rulonik.
Krok 4 - Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami foto
5
5. Gotowe ruloniki ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczęły rosnąć.
Krok 5 - Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami foto
6
6. Kiedy nasze ruloniki nieco urosną wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni.

możemy dodatkowo posypać je kruszonką

kruszonka:
- 80gram margaryny lub masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- olejek cytrynowy 2-3 krople
zagniatamy i kruszymy.
Krok 6 - Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami foto
7
7. Drożdżówki pieczemy w 180-190 stopniach na rumiano. Około 25 minut +-5 minut.

Wierzch można polać lukrem

lukier:
- 230gram cukru pudru,
- ciepła woda 2-3 łyżki
- sok z cytryny 2-3 łyżki
mieszamy i gotowe.

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.11.2013 19:10
Świetne ciasto, z masą serową nabiera wilgotności- pycha!
IKrakowianka 03.11.2013 17:47
pyszne połączenie!
mysza75 03.11.2013 13:29
drożdżówki z masą serowa już mnie kupiłaś :-) pyszności
Sroczka 02.11.2013 23:22
Takie drożdżówki to ja lubię. Pycha.
aniagdz 02.11.2013 20:58
wyglądają prze ale to przepysznie!!
gosia56 02.11.2013 19:58
pyszne drozdzówki
fotoviderek 02.11.2013 19:57
Takie drożdżówki, to są drożdżówki, ślinka sama cieknie :)
Małgorzata106 02.11.2013 19:49
super przepis
kasienka23 02.11.2013 19:45
wspaniała drożdżówka!
gosia1988 02.11.2013 19:45
super Ci wyszły
Gracer 02.11.2013 19:40
miodzio !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak