Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka 2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 1 szklanka
sól niecała łyżeczka
margaryna 1/3 kostki
drożdże 1 kostka
cukier 2 łyżki
DODATKOWO:
marmolada
jajko 1 sztuka
cukier perlisty

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z marmoladą

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól. Wymieszać. Zrobić rowek, wbić jajko i żółtka, dodać cukier. W mleku rozrobić drożdże. Wlać do miski. Wyrobić. Margarynę roztopić, letnią wlać do miski. Wyrobić ciasto. Odstawić do ciepła do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Jak ciasto wyrośnie, rozwałkować. Na odrobienie ciasta wyłożyć marmoladę, przykryć drugą częścią ciasta i wykrawać szklanką bułeczki. Takie bułeczki wykładać na wysmarowaną margaryną brytfannę. Roztrzepanym jajkiem smarować bułeczki, posypać cukrem perlistym. Piec w 180 st. przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąc i ostudzić. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 19.01.2014 15:42
Śliczne drożdżóweczki :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale tylko takie domowe. Mniam :)
halina17 19.01.2014 15:21
Smacznie wyglądają.
Monika10 19.01.2014 13:56
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak