Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z marmoladą
Kroki postępowania
Do miski wyspałam mąkę zrobiłam zagłębienie .
Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników. Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .
Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.
Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
Kruszonka:
Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i na czas wyrobienia ciasta włożyłam do lodówki.