drożdżówki z kruszonką i malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruszonka

  • masło

    100 g
  • mąka

    100 g
  • cukier

    100 g
  • Ciasto:

  • drożdże

    6 dkg
  • mąka

    450 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    40 g
  • olej

    6 łyżek
  • mleko

    3/4 szkl
  • DODATKOWO:

  • tłuszcz do formy

  • maliny świeże

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość uformowałam z niego kulki, rozpłaszczyłam je i na każdą położyłam maliny wymieszane z cukrem. Ciasto zlepiłam, formując bułeczki.

Z wyżej podanych składników zrobiłam kruszonkę. Obsypałam nią każdą bułkę.

Bułeczki piekłam w 180 stopniach przez około 20 minut.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 08.07.2013 20:57
coś dla mnie
adelajda 25.08.2012 07:56
na pewno smaczne !
malinka18 25.08.2012 07:49
z malinami muszą być pyszne...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat