Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jagodami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 330 g
cukier 3 łyżki
drożdże 25 g
mleko 1/2 szkl.
jajko 1 szt
masło 60 g
sól szczypta
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jagodami

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść ciasto uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Drożdżówki z jagodami foto
2
Po godzinie odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia.
Na każdym placuszku ułożyć porcję jagód.


Kruszonka:
125g mąki pszennej,
60g drobnego cukru,
60g zimnego masła


Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek.
Krok 2 - Drożdżówki z jagodami foto
3
Piec 25 min w temp. 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować drożdżówki.
Krok 3 - Drożdżówki z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 31.12.2013 13:40
super sa szkoda ze nie mogę spróbować
Monika-twin 14.10.2013 20:02
ladnie wygladaja
Renata9 14.10.2013 19:37
pyszne drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak