Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami
W osobnym naczyniu mieszamy mleko z miodem i jajkiem, następnie dodajemy do suchych składników.
Dodajemy miękkie masło, oraz wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20-30 min)
W międzyczasie kroimy i oczyszczamy jabłko. Kroimy w bardzo drobna kostkę.
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dolewamy do pokrojonych jabłek.
Dodajemy cynamon, kardamon i wszystko razem mieszamy.
Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego placki (Jeśli ciasto klei się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką)
Na środek placka kładziemy jabłka i zaklejamy placek (jak pierogi) i formujemy "bułeczki"
Układamy "buły" na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość.
Odstawiamy na kolejne 30 min
Bułeczki możemy posypać kruszonką
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min
Smacznego!!!