Drożdżówki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • miód

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jabłko

    1 szt
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • cynamon

    do smaku
  • kardamon

    do smaku
  • drożdże suche

    1,5 opakowania
  • cukier waniliowy

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łączymy ze sobą suche składniki (mąka, cukier z wanilią, sól, drożdże)
W osobnym naczyniu mieszamy mleko z miodem i jajkiem, następnie dodajemy do suchych składników.
Dodajemy miękkie masło, oraz wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20-30 min)

W międzyczasie kroimy i oczyszczamy jabłko. Kroimy w bardzo drobna kostkę.
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dolewamy do pokrojonych jabłek.
Dodajemy cynamon, kardamon i wszystko razem mieszamy.

Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego placki (Jeśli ciasto klei się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką)
Na środek placka kładziemy jabłka i zaklejamy placek (jak pierogi) i formujemy "bułeczki"
Układamy "buły" na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość.
Odstawiamy na kolejne 30 min

Bułeczki możemy posypać kruszonką
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min

Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 15.08.2012 20:39
świetne :)
Aleksandraa 15.08.2012 20:39
świetne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat