Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 5 dkg
sól 1 do smaku
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
masło 50 g
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko 3/4 szklanki

frużelina

rabarbar 1/2 kg
kisiel żurawinowy 1 sztuka

kruszonka

cukier kryształ 150 g
mąka pszenna 120 g
masło 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru

Kroki postępowania

1
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 3 łyżki letniego mleka, i dwie łyżki mąki i szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam pozostałą mąkę. Dodaję żółtka i jajko ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, i sól. Ciasto wyrabiam rękoma. Na końcu dodaję roztopione masło letnie i dalej wyrabiam aż ciasto dokładnie sie połączy. Przykrywam ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru  foto
2
Rabarbar nie obieram , kroję go na kawałki około 2 cm, zasypuje cukrem i odstawiam aż puści sok. Odlewam sok do kubka i rozpuszczam w nim kisiel. Rabarbar podgrzewam do zagotowania i wlewam kisiel rozpuszczony, chwile gotuję całość. Odstawiam do ostygnięcia.
Krok 2 - Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru  foto
3

Kruszonka:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję tłuszcz i wyrabiam ręką. Na końcu dodaję cukier i dalej wyrabiam.

Ciasto drożdżowe wyrośnięte, ponownie zagniatam i dziele na porcje wielkości pączka. Ciasto roluję w wałek i zwijam w formie ślimaka. Odstawiam do wyrośnięcia. Na każdy nakładam po łyżce frużeliny, i posypuję kruszonką.

Piekę w temp 160 stopni około 30-40 minut do zrumienienia.
Drożdżówki lukruję.
Krok 3 - Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 08.06.2014 19:59
uwialbiam takie drożdżówki
Alex_M 05.06.2014 11:28
fantastyczne :)
aisoglam 03.06.2014 09:59
Pysznie się prezentują :)
ben-ka 03.06.2014 09:14
Jakie pyszne!!!
Rysia 02.06.2014 20:19
Z rabarbarem,pyszne.
adelajda 02.06.2014 18:58
Ale smak mi robisz :)))
Janina 02.06.2014 16:59
Super bułeczki;)
everay 02.06.2014 16:49
świetnie wyglądają
IZABELA29 02.06.2014 15:58
jak zwykle pysznie
Smaczna_B 02.06.2014 14:53
Bardzo fajnie wyglądają!
Joannasz3190 02.06.2014 14:49
Po prostu idealne :)
gosia56 02.06.2014 13:43
Madziu;) podkradnę jedną ;)
wyattearp 02.06.2014 13:24
smaczne wyglądają
Bernadeta1 02.06.2014 13:02
Super drożdżówki
jowant 02.06.2014 13:02
z chęcią bym spróbowała :)
Kejti 02.06.2014 12:48
Rewelacyjnie się prezentują :-)
bhb8 02.06.2014 12:38
kuszące :)
Renata22 02.06.2014 11:50
bardzo ładne;)
noninka77 02.06.2014 11:36
wyglądają bajecznie :)
Anna133 02.06.2014 11:22
wspaniałe a ja takich jeszcze nie robilam :)
IwonaDD 02.06.2014 11:18
super bułeczki!
Habibi 02.06.2014 11:11
Też robiłam frużelinkę z rabarbarem, ale do słoiczków. Idealny dodatek do ciast, deserów i nawet do bułek czy chałki na śniadanko :)
Zdzisław 02.06.2014 11:06
ale pyszności słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak