Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z dżemem na suchych drożdżach

5.0
(69)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 20 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
drożdże suche 10 gramów
masło 50 gramów
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
cukier kilka łyżek (gruboziarnisty)
dżem truskawkowy 280 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z dżemem na suchych drożdżach

Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, jajko, żółtko. Następnie przesianą mąkę razem z suchymi drożdżami, masło i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.

Odstawiamy na 1 godzinę. Ponownie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy dżem.

Ciasto zwijamy jak roladę. Nożem przecinamy rulon na części i robimy ozdobne nacięcia, dekorujemy gruboziarnistym cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak