Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z dżemem lub z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
drożdże 100 gram
cukier 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka 1 kilogram
sól
marmolada 1 słoik
twaróg 1 kostka
jajko 2 sztuki
cukier 1/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ
gorąca woda
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z dżemem lub z serem

W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli, zasypuję po wierzchu dwiema łyżkami mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam na 10-15 min, do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję roztrzepane żółtka z resztą cukru oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Dosypuję tyle mąki by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany i wyrabiam tak długo, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość, czyli na około godzinę. Blat podsypuję mąką, wykładam wyrośnięte ciasto i delikatnie przemieszam, by je odgazować i obtoczyć w mące. Dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm, smaruję dżemem i składam zawijając jeden koniec do środka ciasta, na to przeciwległy koniec ciasta. Kroję w pasy o szerokości około 5-7 cm i każdą skręcam przez środek tworząc coś w rodzaju muszki. Wierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając po trochu gorącej wody, dzięki czemu, po wystygnięciu, drożdżówki wyglądają jak posypane kryształkami.
Rozwałkowuję drugą część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Cukier kryształ, gorącą wodę i sok z cytryny ucieram na lukier i smaruję gorące drożdżówki. Gotowe odstawiam do całkowitego wystygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 11.05.2014 10:11
świetne bułeczki,pycha
Laila2786 12.03.2014 10:07
wygladają apetycznie
Przepisy Joanny 08.03.2014 18:43
uwielbiam drożdżówki z serem
pestka 07.03.2014 09:56
przepyszne bułeczki
Stenka 06.03.2014 18:22
apetycznie wyglądają
Kuchenka 06.03.2014 11:23
bardzo apetyczne
Ewelina1991 06.03.2014 08:31
pyszne są :)
Aga-25 06.03.2014 08:22
drożdżóweczki pycha
adelajda 06.03.2014 08:12
dobre drożdżówki
Patriszja
Patriszja 06.03.2014 08:10
Drożdżówki zawsze na czasie :P A najlepsza do niej- herbata albo mleko :) Bardzo ładna ta drożdżówka :)
norweska20 06.03.2014 08:09
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak