Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z dżemem jabłkowo-marchewkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 25 g
masło 80 g
jajko 1
żółtko jajek 1
mleko ok. 300 ml
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo

marmolada jabłkowo-marchewkowa 300 g
białko 1
mleko 1 łyżka
cukier puder do posypania

Porada

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy ulubioną polewą lub lukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z dżemem jabłkowo-marchewkowym

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie się odklejać od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok. 30 x 45 cm), smarujemy je gęstym dżemem lub marmoladą. Ciasto zwijamy w rulon, jak na roladę i za pomocą ostrego noża dzielimy ciasto na równe kawałki np. 4-5 cm. Każdy kawałek nacinamy w 2 miejscach i delikatnie wywijamy do góry lub układamy szerzej. Bułki układamy na blaszce w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby bułki się lekko napuszyły. Powinniśmy otrzymać 8-10 bułek.

Białko roztrzepujemy z łyżką mleka, a następnie tą mieszanką smarujemy wierzch bułek. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min. w temperaturze 180 C. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 10.10.2016 09:00
Bardzo smakowite:)
Ola1young 17.10.2015 13:40
bardzo apetyczne :)
Bernadeta1 17.10.2015 12:45
wyglądają bardzo smacznie
Franciszek 17.10.2015 00:32
piękne i pyszne
Iwusia 16.10.2015 23:09
piękne i smaczne
Dorota76 16.10.2015 22:31
także mam ochotę
kloruś 16.10.2015 19:44
chętnie bym skosztowała.... fantastyczne zdjęcia!
Konczi 16.10.2015 18:32
po prostu pysznie !
cukiereczek 16.10.2015 17:36
poproszę jedną do wieczornego kubka z mlekiem
dollce 16.10.2015 17:23
Pyszności :)
Stenka 16.10.2015 17:15
zgrabne te twoje bułeczki
iziona 16.10.2015 14:37
Cudne bułeczki :) jak malowane
Aleksandra/Olcia 16.10.2015 13:35
jak z piekarni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak