Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z dynią
Kroki postępowania
Drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
Nadzienie wykonałam dyniowe.
Nadzieniem wypełniamy drożdżówki.
KRUSZONKA:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.