Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z dynią

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1 kg
mleko 2 szklanki
margaryna 1 kostka
drożdże 10 dag
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
jajko do smarowania
sól 1/3 łyżeczki

DYNIOWE NADZIENIE

dynia 900 gram po obraniu
jabłka 300 gram po obraniu
galaretka pomarańczowa 0,5 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier do smaku

KRUSZONKA

cukier 6 łyżek
masło lub margaryna 10 dag
mąka 6 łyżek

Porada

Polecam takie, słodkie wykorzystanie dyni!! Nadmienię, że podbiły one serca domowników!

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z dynią

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżówki z dynią  foto
2
Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole
Krok 2 - Drożdżówki z dynią  foto
3
. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
Krok 3 - Drożdżówki z dynią  foto
4
Oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.
Nadzienie wykonałam dyniowe.
Krok 4 - Drożdżówki z dynią  foto
5
NADZIENIE:Dynie kroimy w drobną kostkę. Jabłka także drobno kroimy i dodajemy do dyni. Tak przygotowane składniki smażymy około 15 minut , by dynia zmiękła, a jabłka delikatnie się rozpadły. W trakcie smażenia dodajemy cukier waniliowy. Pod koniec dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy całość, doprawiamy cukrem do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Nadzieniem wypełniamy drożdżówki.
KRUSZONKA:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Krok 5 - Drożdżówki z dynią  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 10.12.2015 21:02
super ciastka
MałaMi89 10.12.2015 16:29
Drugi raz ten sam przepis widzę, więc ponawiam - poproszę jedną :)
Wiktoria29 10.12.2015 15:45
naprawdę piękne
wyattearp 10.12.2015 14:41
smaczna i pyszna:)
Wiesława1 10.12.2015 12:30
Smakowicie wyglądają
JulkaTomeczek 10.12.2015 11:18
Pięknie wyglądają
ania2610 10.12.2015 11:14
przepysznie wyglądają!
bietka 10.12.2015 10:07
smaczne drożdżóweczki i pięknie wyglądają :)
Damiano
Damiano 10.12.2015 09:16
smaczne drożdżóweczki
Ola1984 10.12.2015 06:54
Świetny pomysł :)
Franciszek 10.12.2015 00:27
piękne drożdżówki
gusia1000 10.12.2015 00:14
Niebo w gębie.
norweska20 09.12.2015 23:06
chętnie bym zjadła
Kolorowa 09.12.2015 23:02
fajny przepis ;)
Konczi 09.12.2015 22:07
cudne są :)
jola91 09.12.2015 22:02
Prezentują się na prawdę super :D
patryska76 09.12.2015 21:39
smakowite drożdżóweczki ;-)
Bernadeta1 09.12.2015 21:38
wyglądają pysznie i tak na pewno smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak