Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
sól szczypta
drożdże 40 gram
cukier 1/2 szklanki
masło 100 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek
mleko 1/2 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko do budyniu 700 ml
cukier do budyniu 4 łyżki
czerwona porzeczka 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką

Mąkę z solą mieszam w misce. Dodaję cukier.

W ciepłym mleku rozprowadzam drożdże.

Masło roztapiam i delikatnie studzę.

do miski wbijam jajka, dodaję żółtko, mleko z drożdżami, roztopione masło i zagniatam ciasto.

Odstawiam do wyrośnięcia na około 1.5 godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie gotuję budynie (z mniejszą ilością mleka) i studzę.

Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Każdą z nich wałkuję na prostokątny placek, na wierzchu smaruję budyniowym nadzieniem i posypuję porzeczką.

Zwijam w rulon jak roladę. Nóż maczam w mące i kroję roladę na 3 cm plastry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę około 25 minut w temp. 175 st. Aż uzyskają rumiany kolor.

Studzę i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak