Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka krupczatka

    120 g
  • drożdże

    30 g
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    3 łyżka
  • maślanka

    3/4 szklanka
  • olej

    0,5 szklanka
  • śliwki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami foto
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości maksymalnie 1 cm.

Na wierzchu układamy umyte i pokrojone w ćwiartki śliwki.
Krok 2 - Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami foto
Całość zwijamy jak roladę i kroimy na 8 części.

Powstałe roladki układamy w formie do pieczenia.
Krok 3 - Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami foto
Całość pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fijolek91 05.09.2012 16:29
pycha:)
fijolek91 05.09.2012 16:29
pycha:)
Ewa104 05.09.2012 13:33
Drożdżówki to coś dla mnie.
iziona 05.09.2012 09:15
Cudne, zresztą jak zawsze :)
ewka1978 05.09.2012 06:58
super
Misiabe 05.09.2012 00:07
maksymalnie pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat