Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzówki ala pierogi
Kroki postępowania
Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka mieszamy dodajemy 2-3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż wyrosną
Do misy robota wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki rozpuszczone masło i letnie mleko ,dodajemy wyrośnięte drożdze wyrabiamy ciasto.
Jeżeli ciasto jest wolne dodajemy trochę mąki ,
Wyrobione ciast zostawiamy aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i niech znowu wyrośnie.
Krążek ciasta nakładamy na foremkę na środek nakładamy jagody sklejamy po prostu składamy foremkę aby drożdżówka się skleiła.
Kruszonka ma być sypka .
Następnie smarujemy każdą drożdówkę wodą albo zółtkiem wymieszany z mlekiem .
Na górę sypiemy na drożdżówki kruszonkę.
POLECAM!!!