Drożdżówka z porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    60 dag
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • drożdże

    4 dag
  • masło

    12 dag
  • biały ser

    1/2 kg
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    12 dag
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • czerwona porzeczka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodać skręcony ser i mąkę, na koniec masę serową delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie 2/3 całego ciasta na nim wylać całą serową masę i na wierzchu ułożyć krateczkę z pociętych paseczków z pozostałego ciasta, paski ciasta posmarować dodatkowym jajkiem, pomiędzy kratkę wsypać czerwoną porzeczkę. Ciasto odstawić na 15 min, a następnie piec w nagrzanym piekarniku do 180st około 40-45 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 29.07.2013 22:42
Uwielbiam ciasta drożdżowe!! A te z serem i owocami to prawdziwa poezja ..
Alex_M 10.07.2013 16:14
szkoda ze nie mam porzeczek :( Twoje ciacho kusi!
everay 10.07.2013 15:35
na czasie, też mam czerwone porzeczki więc się skuszę na takie ciacho
Magula 10.07.2013 10:04
oj co za smakowitosci
Olga_SK 10.07.2013 10:00
Ależ pięknie wygląda!!
Zdzisław 10.07.2013 09:39
pyszne ciasto
Łucja 10.07.2013 09:24
wspaniała drożdżówka :) uwielbiam z porzeczkami!
aisoglam 10.07.2013 08:46
Ciasta sezonowe są najsmaczniejsze na świecie :)
2milutka 10.07.2013 08:45
jeszcze nie robiłam muszę spróbować:)
malaczarna23 10.07.2013 08:31
uwielbiam jeszcze cieplutką :) mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat