Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z marmoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica śr. 20 cm

mąka pszenna 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka do podsypywania
sól szczypta
mleko 0,5 szklanki
jajko 2 szt
cukier 100 g
drożdże świeże 25 g
margaryna 60 g
marmolada truskawkowa 230 g

Kruszonka

cukier 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z marmoladą

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę.
Krok 1 - Drożdżówka z marmoladą foto
2
Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Dolewamy 3 łyżki mleka, mieszamy (rozczyn musi mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).
Krok 2 - Drożdżówka z marmoladą foto
3
Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę.
Krok 3 - Drożdżówka z marmoladą foto
4
Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżówka z marmoladą foto
5
Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki. Ruloniki układamy w tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Delikatnie smarujemy mlekiem aby kawałki połączyły się ze sobą.
Krok 5 - Drożdżówka z marmoladą foto
6
W osobnej misce wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, rozdrabniamy w palcach, obsypujemy ciasto. Gotową drożdżówkę pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 40 minut. Studzimy.
Krok 6 - Drożdżówka z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.06.2016 17:17
Przepyszny wypiek :)
olkaaa 18.06.2016 12:36
wygląda kusząco
bartek8585 15.06.2016 23:43
wygląda na bardzo smaczą.
iziona 15.06.2016 20:27
To coś dla mnie, uwielbiam ciasto drozdżowe :)
Ola1young 15.06.2016 19:59
lubie takie wypieki :)
Krzysztof15 15.06.2016 18:27
bardzo smaczna
KORAL 15.06.2016 17:39
Drożdżowe bardzo lubię
Agnieszka-87-25 15.06.2016 14:19
takie lubię!
Alex_M 15.06.2016 13:57
lubię takie :)
VioletoweKucharzenie 15.06.2016 13:26
Taka domowa, z kruszonką, idealna do kubka zimnego mleka. Swoją przygotowałam z marmoladą, jednakże w lecie kiedy jest bogactwo owoców możemy zrobić ją właśnie ze świeżymi owocami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak