Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mleko 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 paczuszka
mąka 1 kg
jajko 6 sztuk
drożdże 1 kostka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową

Kroki postępowania

1
Margarynę zmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem i podgrzać aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 1 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
2
Drożdże zmieszać z 3 łyżkami podgrzanego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
3
Do 1 kilograma mąki dodać 6 jajek ( 5 żółtek i 1 całe jajko), wyrośnięte drożdże i wystudzone mleko.
Wyrobić ciasto.
Krok 3 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
4
Ciasto odstawić na ok godzinę, żeby wyrosło. Ciasto można przykryć ścierką.
Krok 4 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
5
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dużej blachy i posypać kruszonką.
Kruszonkę należy przygotować według przepisu:
4 łyżki masła, 5 łyżek cukru pudru, 8 łyżek mąki- wszystko zagnieść i pokruszyć na ciasto.
Odstawić jeszcze na 15 minut żeby wyrosło.
Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok 30 minut.
Ciasto gotowe.
Krok 5 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
6
Ciasto należy polać polewą przygotowaną z gorącej wody, cukru pudru i olejku pomarańczowego. Polewa musi być dość gęsta. Smacznego !
Krok 6 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 14.08.2012 21:29
pychotka,lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak