Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 paczuszka
  • mąka

    1 kg
  • jajka

    6 sztuk
  • drożdże

    1 kostka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
Margarynę zmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem i podgrzać aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
Drożdże zmieszać z 3 łyżkami podgrzanego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
Do 1 kilograma mąki dodać 6 jajek ( 5 żółtek i 1 całe jajko), wyrośnięte drożdże i wystudzone mleko.
Wyrobić ciasto.
Krok 4 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
Ciasto odstawić na ok godzinę, żeby wyrosło. Ciasto można przykryć ścierką.
Krok 5 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dużej blachy i posypać kruszonką.
Kruszonkę należy przygotować według przepisu:
4 łyżki masła, 5 łyżek cukru pudru, 8 łyżek mąki- wszystko zagnieść i pokruszyć na ciasto.
Odstawić jeszcze na 15 minut żeby wyrosło.
Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok 30 minut.
Ciasto gotowe.
Krok 6 - Drożdżówka z kruszonką i polewą pomarańczową foto
Ciasto należy polać polewą przygotowaną z gorącej wody, cukru pudru i olejku pomarańczowego. Polewa musi być dość gęsta. Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 14.08.2012 21:29
pychotka,lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat