Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe pół szklanki
mąka tortowa 1 łyżka

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 3 szklanki
sól szczypta
olej 4 łyżki

Budyń

mleko 1 litr
budyń waniliowy 3 sztuki
cukier 5 łyżek

Kruszonka

masło lub margaryna 10 dag
cukier 10 dag
mąka tortowa 20 dag

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ,,ruszyły''. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i olej, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Krok 1 - Drożdżówka z budyniem i kruszonką. foto
2
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Drożdżówka z budyniem i kruszonką. foto
3
W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie przekładamy go równomiernie na ciasto.
Krok 3 - Drożdżówka z budyniem i kruszonką. foto
4
Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozkładamy na budyniu.
Krok 4 - Drożdżówka z budyniem i kruszonką. foto
5
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczoną drożdżówkę studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Krok 5 - Drożdżówka z budyniem i kruszonką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 24.05.2017 07:31
Dziękuję:)
dodi 19.04.2016 09:03
fajne ciacho
gusia1000 18.04.2016 21:01
Bardzo dobra.
Babeczka35 18.04.2016 19:46
Dziękuję:)
Ola1984 18.04.2016 13:37
Mniam :) Pyszne ciacho :)
Ola1young 18.04.2016 13:24
pyszne ciasto :)
Franciszek 18.04.2016 09:32
Pyszne do kawy
RenataZ-et 18.04.2016 09:05
lubię takie wypieki
Krystyna32 18.04.2016 08:32
bardzo lubię
Babeczka35 18.04.2016 08:22
Dziękuję i zapraszam, bo jeszcze jest:)
Malinka 18.04.2016 07:32
Bardzo lubię taką drożdżową propozycję, jest pyszna!
Łukasz15 17.04.2016 21:19
Bardzo dobre
Kolorowa 17.04.2016 21:05
Dobrze wygląda ;)
Marta1986 17.04.2016 20:17
bardzo ładnie i apetycznie wygląda
Konczi 17.04.2016 19:45
bardzo lubię drożdżówki a te z budyniem i kruszonką są przepyszne !
Urszula Świeca 17.04.2016 17:24
Wspaniałe bułeczki
gosia56 17.04.2016 17:20
Super wypiek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak