Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Skladniki na ciasto

mąka pszenna 700 g
jajko 3 szt.
masło 200 g
drożdże 30 g
cukier 5 łyżka
mleko 1,5 szklanki

Dodatki

dżem jabłkowy 350 ml
dżem wiśniowy 250 g
borówka amerykańska 1,5 szklanki

Kruszonka

mąka pszenna 200 g
cukier 100 g
masło 100 g

Porada

mąka pszenna typ 500 dżem jabłkowy z rodzynkami i migdałami ale może być tylko jabłkowy, wtedy posypujemy dodatkowo rodzynkami i płatkami migdałowymi ciasto proponuje użyć większej tortownicy bo ja

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać do płynnej konsystencji z cukrem. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko i drożdże i wyrobić ciasto. Potem wlać masło i ponownie wyrobić ciasto aby było gładkie.
Krok 1 - Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką  foto
2
Ciasto rozwałkować na duży, cienki i w miarę prostokątny placek. Lekko oprószyć go mąką.
Krok 2 - Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką  foto
3
Oba dżemy wymieszać i rozsmarować na placku a potem posypać borówki.
Krok 3 - Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką  foto
4
Zwinąć roladę i ciąć ją na kawałki,
Krok 4 - Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką  foto
5
które należy układać pionowo w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm ale stanowczo proponuję większą, bo zrobiłam błąd i dałam za małą. W konsekwencji dużo ciasta uciekło mi z blachy ).
Krok 5 - Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką  foto
6
Składniki na kruszonkę zagnieść i rozłożyć kruszonkę na roladach.
Krok 6 - Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką  foto
7
Odstawić blachę aby ciasto lekko podrosło a potem wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 180 stopni a czas na 60 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić i wyjąć z formy.
( to już ciasto po obcięciu wypłyniętych części ciasta )
Krok 7 - Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 31.03.2014 16:14
Wiesiu gdybys widziała jaka byłam wściekła jak zobaczyłam piekarnik ? Godzinę go szorowałam, bo pól ciasta mi ucieklo z blachy przez to, ze blachę za małą dałam a ciasto rosło jak szalone.
Małgorzata9 29.03.2014 21:27
ulubione ciacho mojego męża
Wiesława1 28.03.2014 20:35
oj Zewa kusisz,kusisz.Wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak