Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl. orkszowa
mąka 1 szkl. owsiana
mleko 1 szkl.
olej 1 szkl.
jajko 4
drożdże 100 g
cukier 1 szkl.
budyń waniliowy 1 op.
rodzynki duża garść
kruszonka
płatki owsiane 1/2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
mąka pszenna 2/3 szkl.
masło 130 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć na dno dużej miski, posypać cukrem, polać roztrzepanymi jajkami, olejem, mlekiem i posypać mąką orkiszową wymieszaną z mąką owsianą i budyniem waniliowym.

Kolejność dodawanych składników ma znaczenie!
Krok 1 - Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana foto
2
Miskę nakryć suchą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 godziny, ale pod koniec sprawdzać, czy ciasto nadmiernie nie rośnie.
Krok 2 - Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana foto
3
Po wyrośnięciu wyrobić przez chwilę mikserem lub krótko zagnieść ręcznie i dodać rodzynki.
Krok 3 - Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana foto
4
Dużą foremkę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować margaryną i wypełnić ciastem ugniatając go na całej powierzchni formy.
Pozostawić na pół godzimy do podrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana foto
5
W tym czasie przygotowć kruszonkę zmiksując składniki blenderem lub rozcierając palcami.
Krok 5 - Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana foto
6
Powierzchnię ciasta pokryć kruszonką. Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika z włączoną dolną i górną grzałką oraz termostatem ustawionym na 175*C.
Krok 6 - Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana foto
7
Piec do ładnego zrumienienia przez ok. 40-45 minut. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Krok 7 - Drożdżówka warstwowa orkiszowo-owsiana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.01.2014 12:41
Oj, mleczko do drożdżówki koniecznie :) Nie wyrosłam jeszcze z miłości do mleka - kocham je od dzieciństwa :) Moi rodzice całe życie lubią i na mnie to przeszło ;)
Alex_M 06.01.2014 11:44
troszkę zdrowsze a równie pyszne :) do tego szklanka mleka... mmm :)
babajaga1969 04.01.2014 10:51
smaczne ciasto drożdżowe
patryska76 04.01.2014 10:24
Uwielbiam ciasto drożdżowe ;-) A w Twoim wykonaniu musi być pyszne ;-)
Romanowka 04.01.2014 08:20
wygląda pysznie!
Krzysztof15 04.01.2014 08:13
wyglada super
smerfna_chatka 04.01.2014 06:32
fajny przepis
krystyna330 04.01.2014 05:58
ale smakowitości :-)
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 00:49
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak