Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka - rabarbar i borówka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 500 500 g
cukru ( o poj. 250 ml ) 1 szk
mleko
szczypta soli
świeżych drożdży 50 g
kruszonka
mąki pszennej typ 500 200 g
masła 100 g
cukru 100 g
borówek amerykańskich 3/4 szk
mąki 1 łyżka
rabarbar 5 łodygi
olej rzepakowy 3/4 szk
jajko 3
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka - rabarbar i borówka

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i lekko przemieszać. Dodać jajka i za pomocą trzepaczki cyklon lub miksera mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Potem wlać mleko i olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 1 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
2
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać mąkę i wymieszać. Rabarbar rozłożyć na cieście a potem w reszcie mąki wymieszać borówkę i wysypać ją na rabarbar.
Krok 2 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
3
Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać po rabarbarze i borówkach. Ciasto zostawić do lekkiego podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika na drugi poziom od dołu a piekarnik nastawić bez termoobiegu na 170 stopni.
Krok 3 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
4
Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Krok 4 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
5
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata
Agata 01.10.2013 14:49
wygląda apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak