Drożdżówka - rabarbar i borówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej typ 500

    500 g
  • cukru ( o poj. 250 ml )

    1 szk
  • mleka

  • szczypta soli

  • świeżych drożdży

    50 g
  • kruszonka

  • mąki pszennej typ 500

    200 g
  • masła

    100 g
  • cukru

    100 g
  • borówek amerykańskich

    3/4 szk
  • mąki

    1 łyżka
  • rabarbar

    5 łodygi
  • olej rzepakowy

    3/4 szk
  • jajka

    3
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i lekko przemieszać. Dodać jajka i za pomocą trzepaczki cyklon lub miksera mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Potem wlać mleko i olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 2 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać mąkę i wymieszać. Rabarbar rozłożyć na cieście a potem w reszcie mąki wymieszać borówkę i wysypać ją na rabarbar.
Krok 3 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać po rabarbarze i borówkach. Ciasto zostawić do lekkiego podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika na drugi poziom od dołu a piekarnik nastawić bez termoobiegu na 170 stopni.
Krok 4 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Krok 5 - Drożdżówka - rabarbar i borówka foto
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata 01.10.2013 14:49
wygląda apetycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat