Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka dyniowa(długoterminowa)

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1/3 szklanki
drożdże 2 łyżki
cukier 6 łyżek
masło 1/2 kostki
jajko 2 szt.
dynia 1/2 szklanki/ przetarta
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt
aromat 1 szt./dowolny smak
tłuszcz do formy
jajko 1 szt/do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka dyniowa(długoterminowa)

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać przecier z dyni, 1 szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Drożdżówka dyniowa(długoterminowa) foto
2
Następnie dodać resztę maki, utarte na parze jajko, sól do smaku, aromat o dowolnym smaku(kilka kropel), cukier waniliowy i całość dobrze wyrobić.
Krok 2 - Drożdżówka dyniowa(długoterminowa) foto
3
Pod koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrobić. Jeszcze raz odstawić na około 50 minut.
Krok 3 - Drożdżówka dyniowa(długoterminowa) foto
4
Po czym włożyć do wysmarowanej formy, posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 4 - Drożdżówka dyniowa(długoterminowa) foto
5
Piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut.
Krok 5 - Drożdżówka dyniowa(długoterminowa) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 04.10.2014 21:00
Piękna drożdżówka.
IZABELA29 04.10.2014 20:44
warto wypróbować przepis
Jadwiga/Jaga85 04.10.2014 20:09
Pyszne ciasto!
Edith85 04.10.2014 20:03
Fajnie że długoterminowa :)
irenka 04.10.2014 18:58
ciekawy przepis,warto wypróbować,na pewno pyszne ciasto
molanka 04.10.2014 16:46
lubię dyniowe kombinacje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak