Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówka błyskawiczna z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 gramów
cukier 1/3 szklanki
mleko 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2,5 szklanki
rodzynki 1/3 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówka błyskawiczna z rodzynkami

Do miski wrzucamy partiami : rozdrobnione drożdże, na to cukier, na cukier wlewamy zimne z lodówki mleko, olej, rozkłócone jajka i wsypujemy 1,5 szklanki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy sobie foremkę smarując masłem i posypując bułką tartą- forma mała podłużna jak do pasztetu. Po 2 godzinach miksujemy na wolnych obrotach ciasto i dodajemy pozostałą 1 szklankę mąki.oraz rodzynki. Wylewamy na blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy 35 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w ciepłym piekarniku jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 25.10.2016 17:44
fajny sposób
Marta1986 25.10.2016 17:41
apetycznie wygląda
Krzysztof15 25.10.2016 17:29
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak