Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z malinami i kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 2% 250 ml
olej rzepakowy 125 ml
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
drożdże suche 2 opakowania
maliny świeże 350-400 g

kruszonka

mąka pszenna 120 g
masło 60 g
cukier puder 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z malinami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, wsypujemy suche drożdże - nie mieszamy składników, przykrywamy i zostawiamy na noc (na około 8-10 godzin)
Krok 1 - Drożdżowiec z malinami i kruszonką foto
2
Następnie dodajemy mąkę, całość mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Drożdżowiec z malinami i kruszonką foto
3
Ciasto przelewamy na blaszkę.
Krok 3 - Drożdżowiec z malinami i kruszonką foto
4
Na wierzchu układamy owoce - u mnie maliny
Krok 4 - Drożdżowiec z malinami i kruszonką foto
5
Posypujemy kruszonką (rozcieramy mąkę z cukrem pudrem i masłem) Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by wyrosło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około godzinę.
Krok 5 - Drożdżowiec z malinami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.08.2016 23:10
z suchych nie robiłam , trzeba spróbowac...zabieram przepis
MAR3STA 17.08.2016 21:32
Lubię takie ciasta
ada.la 17.08.2016 21:32
pyszności
IKrakowianka 17.08.2016 20:48
lubię takie ciasta
Marta1986 17.08.2016 20:39
apetycznie wyglada
pestka 17.08.2016 19:14
bardzo lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak