Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z jagodami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże świeże 1/2 kostki
mleko 1,5 szkl.
jajko 3 szt.
cukier 1 szt.
jagody 30 dag
olej 2 łyżki
mąka tortowa 3,5 szkl.

Kruszonka

mąka 1,5 szkl.
margaryna 1/2 kostki
cukier 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z jagodami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy rozczyn.
Mleko w temp. poojowej rozkruszamy w nim drożdze i mieszamy do rozpuszcenia drożdzy.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, gotowy rozczyn wlewamy do jajek i mieszamy.
Nastepnie dodajemy makę na koniec olej i pozostawiamy ciasto drożdzowe do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowiec z jagodami foto
2
Do blachy wyścielonej papierem do pieczenia wkładamy ciasto drożdżowe posypujemy troszkę bułką tartą.
Krok 2 - Drożdżowiec z jagodami foto
3
Na ciasto drożdżowe wkładamy jagody (ja użyłam mrożonych) lekko dociskając je do ciasta.
Krok 3 - Drożdżowiec z jagodami foto
4
Robimy kruszonke. Margaryna, cukier, mąka. Wszystko razem zagniatamy.
Ciasto drożdzowe z jagodami posypujemy kruszonką.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na 180 stopni czas 45 min.
Krok 4 - Drożdżowiec z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 07.11.2015 15:57
Najlepszy z kubkiem ciepłego mleka, pycha!
adelajda 07.11.2015 14:47
bardzo lubię drożdżowe ciasta :)
mileneczka5 07.11.2015 09:53
smaczny- z jagodami pysznie:)
Aleksandra/Olcia 07.11.2015 09:51
wygląda apetycznie
IZABELA29 07.11.2015 09:47
na pewno dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak