Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,7 kg
jajko 4
mleko 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
olej 1/4 szklanki
masło 100 g
cukier 100 g
jagody 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z jagodami

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, częścią mleka wymieszać aby drożdże się rozpuściły- całość powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do miski wsypać 0,5 kg mąki oraz przelać rozrobione drożdże z cukrem. Odstawić aby drożdże urosły. Jajka ubić z cukrem. Dy drożdże urosną dodać ubite jajka, cukier waniliowy, resztę mleka, szczyptę soli i olej. Składniki połączyć a powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia. Do 200 g mąki dodajemy 100g miękkiego masła, 100 g cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia wszystkie składniki łączymy i otrzymujemy kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na wysmarowaną tłuszczem blachę POSYPAĆ JAGODAMI, a na wierzch posypać kruszonką. Piec 45 min w 180oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 04.08.2012 11:41
Pięknie wyrośnięte, a ja tak uwielbiam ciasta drożdżowe...
ziutula
ziutula 04.08.2012 09:47
dobrze wyrosła drożdżówa...
iziona 04.08.2012 08:08
Cudny widok!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak