Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
mleko 250 ml
masło 80 g
drożdże świeże 20 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 16 g
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
sól 1/4 łyżeczki

Nadzienie orzechowo - klonowe

orzechy włoskie 200 g
syrop klonowy 100 ml
cukier trzcinowy 50 g
masło miękkie 60 g
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać ( aby nie było grudek ). Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko i żółtko roztrzepać.

Do mąki wlać mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać. Następnie wlać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie - ciasto po wyrośnięciu może zmienić nieco swoją konsystencję. Ciasto jest dobrze wyrobione jeżeli łatwo odchodzi od dłoni i ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ).

Orzechy zmielić w blenderze, ale nie całkowicie, dobrze jeśli pozostaną wyraźne kawałeczki orzechów. Do zmielonych orzechów dodać cukier brązowy, cynamon i miękkie masło, rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki do połączenia. Dodać syrop klonowy i wymieszać.

Wyrośnięcie ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić ( ponownie krótko zagnieść ). Jeśli nadal będzie się mocno kleiło można na tym etapie dosypać trochę mąki, ale niedużo - maksymalnie 2 - 3 łyżki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm ( w razie potrzeby podsypując mąką ). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 3 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do dołu. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 180°-190°C, do ładnego zrumienienia. Wystudzić na kratce.


Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 18.10.2016 18:25
Świetna propozycja
norweska20 18.10.2016 17:58
apetycznie się prezentują
benka 18.10.2016 17:30
bardzo apetycznie wyglądają
magdow 18.10.2016 15:17
smakowite ;]
Konczi 18.10.2016 15:04
świetnie wyglądają
Maridka19 18.10.2016 14:59
Pyszne to musi być :)
Agnieszka-87-25 18.10.2016 14:50
można się zajadać takimi
ania2610 18.10.2016 14:50
wyglądają pysznie!
Justi2401 18.10.2016 14:22
Ale śliczne, aż chce się sięgnąć po nie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 18.10.2016 14:05
Eleganckie :)
Habibi 18.10.2016 14:05
smaczne bułeczki
Patrycja33 18.10.2016 13:42
pyszne bardzo lubie takie na śniadanie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak