Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko i żółtko roztrzepać.
Do mąki wlać mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać. Następnie wlać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie - ciasto po wyrośnięciu może zmienić nieco swoją konsystencję. Ciasto jest dobrze wyrobione jeżeli łatwo odchodzi od dłoni i ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ).
Orzechy zmielić w blenderze, ale nie całkowicie, dobrze jeśli pozostaną wyraźne kawałeczki orzechów. Do zmielonych orzechów dodać cukier brązowy, cynamon i miękkie masło, rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki do połączenia. Dodać syrop klonowy i wymieszać.
Wyrośnięcie ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić ( ponownie krótko zagnieść ). Jeśli nadal będzie się mocno kleiło można na tym etapie dosypać trochę mąki, ale niedużo - maksymalnie 2 - 3 łyżki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm ( w razie potrzeby podsypując mąką ). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 3 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do dołu. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°-190°C, do ładnego zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)