Drożdżowe z twarogiem

Drożdżowe z twarogiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    15 gram
  • ciepłe mleko

    200 ml
  • palma

    1/2 kostki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • masa

  • palma

    1/4 kostki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    15 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • drożdże świeże

    50 gram
  • twaróg

    500 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe z twarogiem foto
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe z twarogiem foto
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej roztopioną, przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe z twarogiem foto
Masa: Twaróg dokładnie wymieszać z roztopioną, przestudzoną palmą, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Krok 4 - Drożdżowe z twarogiem foto
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozciągnąć w duży prostokąt, posmarować twarogową masą.
Krok 5 - Drożdżowe z twarogiem foto
Zwinąć w ścisłą roladę, ułożyć na wysmarowanej blasze, gęsto ponakłuwać widelcem.
Krok 6 - Drożdżowe z twarogiem foto
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut (ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika). Ciepłe upieczone ciasto polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sroczka

21.10.2012 22:33
Bardzo smakowicie się zapowiada.

Ada-Gaba

04.10.2012 09:02
uwielbiam drożdżowe

Weronika_eM

26.03.2012 22:36
przepyszne ciasto

halina55

26.03.2012 15:32
Mniam :D

Ewa6274879

26.03.2012 12:37
z dużą ilością sera - pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat