Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna, aromatyczna drożdżówka z truskawkami i z bardzo chrupiącą waniliową kruszonką jest idealnym ciastem na deser do kawy, herbaty lub do zimnego mleka..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

drożdże świeże 7 dag
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 60.7 dag
mleko ciepłe 2 szklanki
margaryna 10 dag
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuki
olejek migdałowy 2 szczypty
truskawki 90 dag
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
cynamon Prymat 1 łyżeczka
margaryna 15 dag
cukier 0.7 szklanki
mąka krupczatka 20.25 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką

Etapy przygotowania

1

Do misy robota włożyć pokruszone drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym).


Następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią margarynę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Krok 1 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto
2

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy lub jedną dużą formę 34x24 zostawić do podrośnięcia.

Krok 2 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto
3

Umyte truskawki pokroić na plastry, wymieszać z kisielem, cynamonem - nie będzie zakalca w cieście.

Krok 3 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto
4

Mikserem z podanych składników utrzeć drobną kruszonkę

Krok 4 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto
5

Rozsypać na truskawkach i delikatnie przyciskając ręką do truskawek.

Krok 5 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto
6

Piekarnik nagrzany na 190 stop. C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.

Krok 6 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak