Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką

Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna, aromatyczna drożdżówka z truskawkami i z bardzo chrupiącą waniliową kruszonką jest idealnym ciastem na deser do kawy, herbaty lub do zimnego mleka..........SMACZNEGO!!!

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • drożdże świeże

    7 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    60.7 dag
  • mleko ciepłe

    2 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    3 sztuki
  • olejek migdałowy

    2 szczypty
  • truskawki

    90 dag
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    0.7 szklanki
  • mąka krupczatka

    20.25 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Etapy przygotowania

Krok 1 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto

Do misy robota włożyć pokruszone drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym).


Następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią margarynę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Krok 2 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy lub jedną dużą formę 34x24 zostawić do podrośnięcia.

Krok 3 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto

Umyte truskawki pokroić na plastry, wymieszać z kisielem, cynamonem - nie będzie zakalca w cieście.

Krok 4 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto

Mikserem z podanych składników utrzeć drobną kruszonkę

Krok 5 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto

Rozsypać na truskawkach i delikatnie przyciskając ręką do truskawek.

Krok 6 - Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką foto

Piekarnik nagrzany na 190 stop. C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat