Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką
Etapy przygotowania
Do misy robota włożyć pokruszone drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym).
Następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią margarynę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy lub jedną dużą formę 34x24 zostawić do podrośnięcia.
Umyte truskawki pokroić na plastry, wymieszać z kisielem, cynamonem - nie będzie zakalca w cieście.
Mikserem z podanych składników utrzeć drobną kruszonkę
Rozsypać na truskawkach i delikatnie przyciskając ręką do truskawek.
Piekarnik nagrzany na 190 stop. C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.