Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 300 g
drożdże świeże 20 g
mleko ciepłe 1/2 szkl
jajko
cukier 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
sól szczypta
truskawki świeże 400 g

Kruszonka

mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, sól, cukier i mleko, zagnieść elastyczne ciasto, olej dodać pod koniec mieszenia.
Przykryć ściereczką i odstawić , żeby wyrosło.
2. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć i rozwałkować dość cienko, przełożyć do tortownicy 26 cm, pozwolić mu jeszcze raz podrosnąć.
Truskawki umyć, usunąć szypułki , przekroić na pół, ułożyć na cieście częścią przekrojoną do góry.
3. Składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, polem lekko zlepić palcami.
Posypać kruszonką ciasto.
Piec 20-25 minut w temperaturze 175-180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.06.2017 11:35
Domowa zawsze bardzo smaczna
JulkaTomeczek 24.06.2017 00:11
Pięknie wygląda
Ada-Gaba 23.06.2017 14:53
niebo w gębie ;-)
Aleksandra/Olcia 23.06.2017 14:03
mnaim mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak