Drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    300 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • mleko ciepłe

    1/2 szkl
  • jajko

  • cukier

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • truskawki świeże

    400 g

Kruszonka

  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, sól, cukier i mleko, zagnieść elastyczne ciasto, olej dodać pod koniec mieszenia.
Przykryć ściereczką i odstawić , żeby wyrosło.
2. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć i rozwałkować dość cienko, przełożyć do tortownicy 26 cm, pozwolić mu jeszcze raz podrosnąć.
Truskawki umyć, usunąć szypułki , przekroić na pół, ułożyć na cieście częścią przekrojoną do góry.
3. Składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, polem lekko zlepić palcami.
Posypać kruszonką ciasto.
Piec 20-25 minut w temperaturze 175-180*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 24.06.2017 11:35
Domowa zawsze bardzo smaczna
JulkaTomeczek 24.06.2017 00:11
Pięknie wygląda
Ada-Gaba 23.06.2017 14:53
niebo w gębie ;-)
Aleksandra/Olcia 23.06.2017 14:03
mnaim mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat