Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 500 gram
margaryna 100 gram
drożdże 50 gram
cukier 200 gram
mleko 250 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta

KRUSZONKA

mąka 300 gram
margaryna 150 gram
cukier 150 gram
truskawki świeże 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z truskawkami

Kroki postępowania

1
CIASTO: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 2 łyżkami cukru i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 minut, aby rozczyn wyrósł.
Krok 1 - Drożdżowe z truskawkami foto
2
Margarynę topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w osobnej misce.
Krok 2 - Drożdżowe z truskawkami foto
3
Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy przez chwilę, po czym wlewamy roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki.
Krok 3 - Drożdżowe z truskawkami foto
4
Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po czym ponownie zagniatamy i przekładamy na blachę. Odstawiamy ponownie na 30 minut
Krok 4 - Drożdżowe z truskawkami foto
5
Na cieście układamy truskawki.
Krok 5 - Drożdżowe z truskawkami foto
6
KRUSZONKA: Z mąki, cukru i margaryny zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 200 stopni. Przestudzone ciasto lukrujemy.
Krok 6 - Drożdżowe z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 30.06.2014 07:24
Uwielbiam drożdżowe ciasta :)
w mojej kuchni 30.06.2014 00:34
pyszne słodkości
Iwka 29.06.2014 22:49
domowe smaki :)
dodi 29.06.2014 22:12
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak