Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami

5.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna
1/2 kostki
drożdże
5 dag
cukier
1/2 szklanki
mąka
3 szklanki
mleko
3/4 szklanki
jajko
3 sztuki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
DODATKOWO:
duże śliwki
banan
1 sztuka
nutella
2 łyżki
lukier
cukier puder
1 szklanka
orzechy laskowe
5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami

Ciasto:
Margarynę rozpuścić i przestudzić, dodać do niej drożdże rozpuszczone w mleku, przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i solą oraz 2 jajka i 1 żółtko, wszystko dokładnie wymieszać ja robię to łyżką bo ciasto jest dosyć luźne, ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki przeciąć wzdłuż na dwie części i usunąć z nich pestki w miejsce pestek ułożyć sporą porcję nadzienia przygotowanego z rozgniecionego banana utartego z nutellą i mielonymi orzechami.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę wierzch posmarować pozostałym białkiem i ułożyć na nim śliwki delikatnie je wciskając. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia, następnie piec około 35 min w temp. do 180 st po upieczeniu i przestudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kilku kropli wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 31.08.2012 13:50
pychota
EWI 24.08.2012 09:05
mniam
Monika111 24.08.2012 09:04
Fajne :)
V_kuchareczka 24.08.2012 08:32
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak