Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z makiem.
Przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru, łyżką maki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka.
Wyrobić ciasto, a następnie dodać roztopioną i ostudzona margarynę, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Mak opłukać. zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu do momentu, aż ziarenka dadzą się rozgnieść palcami, następnie odcedzić, przekręcić., przez maszynkę
Masło roztopić dodać do maku, wsypać cukier i cukier wanilinowy.
Białka ubić dodać do maku i wymieszać.
Ciasto i mak podzielić na dwie części. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt ok.30 cm czyli na długość foremki, włożyć mak, zawinąć, przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec od 30 do 40 minut w 180 st.C.