Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe z makiem...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
sól - szczypta
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
masło lub margaryna 10 dag
mąka tortowa 60 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
masa makowa 800 gram
mąka do podsypania - ile potrzeba
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe z makiem...

zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć w miseczce i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce

jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel

dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/

ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie

zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu

wyrośnięte ciasto znowu wyrobić w robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut

ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę

włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia

posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka

dobrze ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 08.03.2014 01:14
Fajne ciacho :-)
gosiag 07.03.2014 21:42
wyglada super napewno upieke
adelajda 07.03.2014 20:13
drożdżowe i mak super połączenie
Lidzia 07.03.2014 19:08
Lubię makowniczek.
marcia7 07.03.2014 17:20
ale smaczne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak