Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe z makiem...
jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel
dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/
ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie
zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu
wyrośnięte ciasto znowu wyrobić w robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut
ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę
włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia
posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka
dobrze ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem.........SMACZNEGO!!!