Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdzowe z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży 0,5 kostki
mąki 2,5 szklanki
jajek 2 sztuki
soli 1 szczypta
cukru 0,5 szklanki
mleko 3/4 szklanki
jabłek 6 sztuk
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowe z jabłkami

Margarynę rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Połowę mleka lekko podgrzać. Przelać do miski wsypując 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki oraz rozkruszyć drozdze. Zakryć ściereczką i pozostawić na ok 20 minut. Do oddzielnej miski wsypać mąkę,sól,reszte cukru. wlać rozczyn oraz wybić jajka i wlać resztę mleka. Pomału wymieszać i pod koniec dodać tłuszcz. Zagnieść. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka umyć,obrać i pokroić na kawałeczki. Ułożyć na wierzch ciasta. Posypać cynamonem i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 16.06.2014 21:30
lubię ciasto drożdżowe
Konczi 02.09.2013 18:37
wygląda znakomicie :)
Magula 02.09.2013 18:33
Apetyczne ciasto
cooleczka 02.09.2013 18:29
bardzo lubię takie drożdżowe ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak