Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z czereśniami, malinami i białą czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 60 gram
cukier szklanka
olej szklanka
zimne mleko 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
mąka 4.5 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z czereśniami, malinami i białą czekoladą

Dodatkowo:

1/2 kg czereśni, umytych, przekrojonych na pół
200g malin, umytych, odsączonych z nadmiaru wody
100g białej dobrej jakości czekolady, startej na tarce





Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto zgodnie z powyższą kolejnością (bez owoców i czekolady). NIE MIESZAMY :)

Odstawiamy na ok. 2 godzinki. Po tym czasie dokładnie mieszamy (ja zmiksowałam) i wylewamy na dużą blachę (wcześniej należy albo wyłożyć ją papierem do pieczenia albo posmarować masłem i podsypać mąką). Na cieście układamy owoce i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 175st.

Od razu po wyjęciu z piekarnika posypujemy placek styartą czekoladą, wtedy całkowicie się rozpuści. Ja chwilkę odczekałam i dopiero posypałam, wtedy zostaną nam takie wiórki czekoladowe na wierzchu.

Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga wiele pracy czy czasu, mimo że jest drożdżowe :)

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 09.02.2013 18:43
pycha
Habibi 14.08.2012 08:07
uwielbiam takie ciacho :)))
ilka_86 05.08.2012 13:52
pyszny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak