Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z czereśniami, malinami i białą czekoladą
1/2 kg czereśni, umytych, przekrojonych na pół
200g malin, umytych, odsączonych z nadmiaru wody
100g białej dobrej jakości czekolady, startej na tarce
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto zgodnie z powyższą kolejnością (bez owoców i czekolady). NIE MIESZAMY :)
Odstawiamy na ok. 2 godzinki. Po tym czasie dokładnie mieszamy (ja zmiksowałam) i wylewamy na dużą blachę (wcześniej należy albo wyłożyć ją papierem do pieczenia albo posmarować masłem i podsypać mąką). Na cieście układamy owoce i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 175st.
Od razu po wyjęciu z piekarnika posypujemy placek styartą czekoladą, wtedy całkowicie się rozpuści. Ja chwilkę odczekałam i dopiero posypałam, wtedy zostaną nam takie wiórki czekoladowe na wierzchu.
Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga wiele pracy czy czasu, mimo że jest drożdżowe :)
Smacznego :)