Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn

  • mleko

    300 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    37,5 g

Ciasto

  • jajka

    3 szt
  • masło

    150 g
  • mąka

    750 g
  • cukier

    3/4 szkl
  • szczypta soli

Kruszonka

  • cukier

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    60 g
  • mąka pszenna

    0,5 szkl

Lukier cytrynowy

  • cukier puder

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    2,5 łyżki

Dodatkowo

  • borówki amerykańskie

  • brzoskwinie świeże

  • mięta do dekoracji

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać.
Następnie do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, i pozostałe składniki, prócz masła
Krok 3 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
Na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić.
Krok 4 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 5 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć.
Krok 6 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o średnicy 27 cm.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką.
Krok 7 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto

Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, tzw. do suchego patyczka.
Krok 8 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
Lukier:
Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

04.08.2017 09:48
Pysznie wygląda :)

Jagódka17

03.08.2017 23:15
Piękne i smaczne ciasto

anka1988

03.08.2017 19:27
drożdżowe bardzo zdrowe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat