Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 1 Kg
mleko 1/2 litra
drożdże świeże 100 g
cukier kryształ 1,5 szkl.
jajko 2 duże
żółtko jajek 4
masło 100 g
sól 1/2 łyżeczki

~ KRUSZONKA

masło 75 g
cukier puder 2-3 łyżki
mąka pszenna ile zabierze
otręby owsiane 2 łyżki
śliwki węgierki
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać łyżką cukru, pokruszyć, wymieszać i poczekać kilka minut, aż stają się płynne. Połączyć z podgrzanym mlekiem i łyżką maki. Odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
2
Jajka i żółtka utrzeć mikserem na puszysty jasny kogel-mogel.
Krok 2 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
3
Dolać zaczyn drożdżowy i wymieszać.
Krok 3 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
4
Wsypywać stopniowo mąkę z solą, stałe miksując.
Krok 4 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
5
Na koniec dolać stopione i ostudzone masło.
Krok 5 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
6
Ciasto wylać na dużą głęboką blachę od piekarnika lub na dwie mniejsze foremki.
Krok 6 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
7
Rozprowadzić ciasto równa warstwą a na wierzchu ułożyć owoce.
Wstawić blachę do piekarnika i włączyć termostat na 50*C.
Pozostawić na 30 minut dopodrośnięcia.
Krok 7 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
8
W międzyczasie z zimnego masła, mąki, cukru pudru i otrąb owsianych zagnieść kruszonkę.
Krok 8 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
9
Posypać wyrosnięte ciasto.
Nastawić termostat na 160-170*C i piec ok.35-40 minut.
Krok 9 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto
10
Pozostawić w piekarniku do przestygnięcia.
Krok 10 - Drożdżowe ucierane - z owocami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 31.08.2015 06:24
nie ma,to jak porządny drożdżowiec :)
Mama niejadka 30.08.2015 20:29
Pyszne ciasto
olkaaa 30.08.2015 18:40
też takie robię
Zdzisław 30.08.2015 17:41
lubię takie słodkości
MałaMi89 30.08.2015 16:15
Takie proste ciasta są niezastąpione - szybkie i pyszne :))
gosia1988 30.08.2015 13:57
takie ciasta lubię
Aleksandra/Olcia 30.08.2015 13:49
super na deser
Gracer 30.08.2015 13:19
smaczne ciasto
adelajda 30.08.2015 12:56
lubię drożdżowe ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak