Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z budyniem

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
500 gram
cukier
80 gram
masło
100 gram
drożdże
40 gram
jajko
2 sztuka
żółtko jajek
1 sztuka
mleko
120 mililitr
cukier wanilinowy
1 opakowanie
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
budyń waniliowy
2 opakowanie
mleko
600 mililitr
cukier
3 łyżka
jajko
1 sztuka
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Mąkę i sól przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i odstawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Do mąki wlać podrośnięte drożdże, stopione masło i roztrzepane z cukrem jajka i żółtko. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ścierką i ostawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 40 minut. Budynie ugotować z 3 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto odgazować ugniatając chwilę na stolnicy i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować zimnym budyniem. Zwinąć w roladę i kroić bułki o szerokości około 2-3 cm. Bułki układać na papierze do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.01.2014 15:23
musi byc pycha
sylwia_mc 09.09.2013 14:14
Coś dla mnie
IZABELA29 23.06.2013 18:26
polecam bardzo smaczne
treonina 21.09.2012 10:07
Wygląda apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak