Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe serce

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
mleko 0,5 szklanki
margaryna 1/4 kostki
drożdże 3 dag
cukier 2-3 łyżki
jajko 2 do ciasta
jajko 0,5 do posmarowania
sól 1 szczypta
kruszonka
cukier 1 łyżka
mąka 1 łyżka
masło 1/3 łyżki
barwnik spożywczy 1 czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe serce

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy.
Krok 1 - Drożdżowe serce foto
2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od reki jest gotowe.
Krok 2 - Drożdżowe serce foto
3
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
Krok 3 - Drożdżowe serce foto
4
Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto delikatnie wałkujemy na grubość około 3- 3,5 cm. Wycinamy z niego serce od foremki lub wcześniej rysujemy szablon. Wycięte serce przekładamy na blaszkę.
Krok 4 - Drożdżowe serce foto
5
Jajko przeznaczone do smarowania łączymy z barwnikiem.
Krok 5 - Drożdżowe serce foto
6
Tak przygotowanym smarujemy powierzchnię serca. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Krok 6 - Drożdżowe serce foto
7
Składniki kruszonki umieszczamy na talerzu. Rozkruszamy w palcach.
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Krok 7 - Drożdżowe serce foto
8
Chrupiąca góra, a jednocześnie delikatny i mięciutki środek- to wyjątkowe połączenie dla wyjątkowej osoby!!!!
Krok 8 - Drożdżowe serce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.02.2014 00:38
Brak słów dla wyrażenia pięknego wypieku.
wyattearp 02.02.2014 18:57
piękne serce
DorotaZ 02.02.2014 17:14
Świetne Ci wyszło:)
kupiska 02.02.2014 15:02
fajnie wyglada po upieczeniu : )
agnieszka131919 02.02.2014 14:38
Piękne i pewnie pyszne
krystyna330 02.02.2014 14:04
ale pyszności mniam
Adamorek 02.02.2014 14:04
super pomysł na walentynki
Jusiaa 02.02.2014 14:00
Piękne serduszko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak