Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe różyczki z rabarbarem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 40 g
mleko 1 szklanka
margaryna 150 g
sól 1 łyżeczka
jajko 2
mąka 550 g
Nadzienie:
rabarbar 2 duże pęczki
cukier kryształ 5 łyżek
odrobina masła
cukier perlisty
cukier brązowy 60 g
cukier brązowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe różyczki z rabarbarem

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem kryształem i odstawiamy na około30 minut. Po tym czasie odlewamy sok, który puścił. Rozgrzaną patelnię smarujemy niewielką ilością masła, wrzucamy rabarbar, zasypujemy cukrem brązowym, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 3 minuty, następnie odkrywamy i smażymy mieszając jeszcze chwilkę aż odparuje sok (około 2 minuty), przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Margarynę rozpuszczamy. Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy je na 4 kawałki. Każdy kawałek ciasta przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt prostokątu, smarujemy rabarbarem, zwijamy w rulon (wzdłuż dłuższego brzegu) i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Gotowe ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki, pozostawiamy by chwilę podrosły, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy około 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 31.05.2013 05:00
fajny pomysł na wykorzystanie rabarbaru
caralajna 29.05.2013 08:21
fajny pomysł
monisia1977 28.05.2013 11:19
super wygladaja
Mniam 28.05.2013 10:04
Świetne różyczki!
aisoglam 28.05.2013 08:47
Pięknie się prezentują te różyczki :)
Magiczna_Kuchnia 28.05.2013 00:11
Fajny przepis i wyglądaja cudnie
Noruas 27.05.2013 22:40
Bardzo ciekawe wykorzystanie rabarbaru
gosia1988 27.05.2013 21:01
wyśmienite
iwi 27.05.2013 21:00
Świetne drożdżówki.
Renata9 27.05.2013 20:59
pyszne drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak