Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe różyczki z rabarbarem
Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Margarynę rozpuszczamy. Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy je na 4 kawałki. Każdy kawałek ciasta przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt prostokątu, smarujemy rabarbarem, zwijamy w rulon (wzdłuż dłuższego brzegu) i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Gotowe ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki, pozostawiamy by chwilę podrosły, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy około 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.