Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
drożdże suche 7 g
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 5 dag
masa kajmakowa 25-30 dag
czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z kajmakiem

Kroki postępowania

1
Do mąki wsypać drożdże, cukier, żółtko, ciepłe mleko i roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.- 1 godz.
Krok 1 - Drożdżowe rogaliki z kajmakiem foto
2
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 12 równych trójkątów.
Krok 2 - Drożdżowe rogaliki z kajmakiem foto
3
Na każdym nałożyć po łyżeczce kajmaku.
Krok 3 - Drożdżowe rogaliki z kajmakiem foto
4
Zawijać rogaliki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki zachowując odstęp i posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temp. ok.220 °C przez około 15- 20 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wystudzone rogale.
Krok 4 - Drożdżowe rogaliki z kajmakiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.03.2016 08:58
pyszne rogaliki
Mama niejadka 25.04.2015 17:09
Super rogaliki
inka2012 25.04.2015 13:46
smakowicie wyglądają :)
Mniam 25.04.2015 08:29
Jak z kajmakiem to ja porywam parę rogalików do kawy.
gosia561 24.04.2015 23:10
moje ukochane nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak