DROŻDZOWE ROGALIKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • margaryna

    1 kostka
  • jajka

    2
  • drożdże

    5 dag
  • ciepłe mleko

    2/3 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ja robię to w wysokiej misce tak żeby mi nie uciekły i co najmniej podwoiły swoją objętość (około 15 minut).
Mąkę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą dwie pełne blachy. Potrzebujemy jeszcze jednego jajka do posmarowania przed włożeniem do piekarnika
Smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Pilnować aby się nie przypaliły. Powinny być tylko przyrumienione.
Możemy dodać nadzienie z powideł

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 17.11.2011 15:32
bardzo smaczne
rakow2 31.03.2011 16:32
uwielbiam rogaliki
Krzysztof42 05.09.2010 13:43
szkoda że jest zdjęcie bo apetytu nabrałem :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat