Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1/2 kg -
margaryna
1 kostka -
jajko
2 -
drożdże
5 dag -
mleko ciepłe
2/3 szklanki -
cukier
1 łyżka -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania DROŻDZOWE ROGALIKI
Mąkę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą dwie pełne blachy. Potrzebujemy jeszcze jednego jajka do posmarowania przed włożeniem do piekarnika
Smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Pilnować aby się nie przypaliły. Powinny być tylko przyrumienione.
Możemy dodać nadzienie z powideł
Komentarze (3)