Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z sosem czekoladowym i owocami.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 500 ml
masło 50 g
cukier 4 łyżeczki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
drożdże 35 g
jajko 2 szt
mleko 50 ml
czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z sosem czekoladowym i owocami.

Kroki postępowania

1
Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście min. tak, aby drożdże zaczęły nam rosnąć.
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z sosem czekoladowym i owocami. foto
2
Mąkę przesiewamy do miski i robimy mały dołek. Wlewamy do niego nasz rozczyn drożdżowy i zasypujemy mąką. Czekamy kilka min, aby mąka na drożdżach zaczęła nam pękać.
Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pamiętamy aby były w temp pokojowej. Przynajmniej wyjęte ok godz przed z lodówki. Mleko delikatnie podgrzewamy. Ma by przyjemnie ciepłe, ale nie gorące.
Kiedy nasz zaczyn w mące nam zacznie rosnąć wlewamy nasze jajka, rozpuszczone i wystudzone masło.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z sosem czekoladowym i owocami. foto
3
Wlewamy większość mleka. Ciężko jest dokładnie określi jego ilość. Ciasto czasami potrzebuje jego mniej, czasami więcej. Wszystko zależy od mąki. Osoby, które robią ciasto drożdżowe doskonale wiedzą, że ten składnik dodaje się na wyczucie;). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewając mleko. Można robić to drewnianą łyżką, ręcznie, za pomocą miksera. U mnie łyżkę przejął mój mąż. Wyszło mu to genialnie. Ciasto nie może by ani za gęste, ani zbyt lejące się. Uważamy, że jest gotowe, kiedy ładnie zaczyna odchodzić nam od ręki, lub łyżki. Odstawiamy na ok 10-15 min.
Wlewamy na patelnię olej. Tak ok 3 cm wysokości. Łyżkę zanurzamy w oleju i nabieramy na nią ciasto, które kładziemy na patelni. Pilnując, aby płomień nie był zbyt duży. Ponieważ wtedy racuchy spieką nam się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Pieczemy je na złoty kolor po obu stronach. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z sosem czekoladowym i owocami. foto
4
Podajemy ciepłe polane sosem czekoladowym i udekorowane ulubionymi owocami.
Sos czekoladowy:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki. wlewamy mleko lub śmietanę i wszystko razem roztapiamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie i gotowe.
Krok 4 - Drożdżowe racuchy z sosem czekoladowym i owocami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 03.09.2013 14:57
bomba kaloryczna ale czasem warto :)
malinowepocalunki 03.09.2013 01:17
Duet naprawdę idealny ;)
Bernadeta1 03.09.2013 00:30
Ale to pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak