Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe przekładane czerwoną porzeczką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

żółtko jajek 4
jajko
cukier 3/4 szkl
mąka 60 dag
drożdże 6 dag
masło 1/2 kostki
mleko 3/4 szkl
cukier waniliowy
sól szczypta
aromat cytrynowy

Nadzienie

porzeczki czerwone 2 szkl
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe przekładane czerwoną porzeczką

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy w 1/3 szkl ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Drożdżowe przekładane czerwoną porzeczką  foto
4
Żółtka i jajko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy pozostałe składniki (masło rozpuszczamy) i drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Drożdżowe przekładane czerwoną porzeczką  foto
5
Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Przekładamy do rondla. Zasypujemy cukrem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dokładnie wszystko miksujemy. Studzimy.
Krok 3 - Drożdżowe przekładane czerwoną porzeczką  foto
6
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy. Pierwszą część wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Smarujemy nadzieniem. Przykrywamy kolejnym ciastem. Ponownie smarujemy porzeczkami i przykrywamy ostatnim ciastem. Pieczemy ponad 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 4 - Drożdżowe przekładane czerwoną porzeczką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 02.08.2015 20:05
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak