Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mleko ciepłe 1,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
mąka żytnia 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
mąka tortowa 2 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
Nadzienie:
Zielone szparagi 1/2 pęczka
młode pokrzywy 1 garść
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól do smaku
pomidorki cherry 10 sztuk
sos chili pikantny 1 czubata łyżeczka
pieprz kolorowy wg uznania
cebula 1/2 sztuki
białko do posmarowania
żółty ser ok. 10 dkg
drożdże świeże 50 gram
twaróg 100 (śmietankowy, delikatny)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. (Użyłam mąki żytniej typ 720).
Krok 2 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto
3
Dodać do nich rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto
4
Nadzienie: Do garnka wlać wodę (tyle, żeby szparagi mogły się w niej zanurzyć). Do wody dodać cukier, sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Wodę zagotować. Szparagi umyć, odłamać lub odciąć im twarde końcówki. Szparagi wrzucić do wrzątku. Gotować je ok. 2 minuty, a następnie wyjąć.
Krok 4 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto
5
Pokrzywy umyć, wrzucić do wrzątku po szparagach. Gotować je 2-3 minuty, odcedzić.
Krok 5 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto
6
Do miski przełożyć twaróg delikatny (typu President). Szparagi pokroić w ok. 1 cm kawałki, pokrzywy drobno posiekać. Pomidorki cherry przekroić na 4 części każdy. Szparagi, pokrzywy i pomidorki dodać do twarogu. Dodać też do niego pokrojoną w kostkę cebulę, sos chili, trochę soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto
7
Ciasto (do tej ilości nadzienia zużyłam połowę ciasta) podzielić na ok.5 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć w dłoniach, na każdym umieścić przygotowane nadzienie. Złożyć na pół, zlepić brzegi. Nadziane drożdżowe pierogi układać na natłuszczonej blasze. Wierzch każdego pieroga posmarować białkiem, na każdym ułożyć po trochu startego na tarce o dużych oczkach sera. Pierogi odłożyć na kilka minut.
Krok 7 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto
8
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pierogi piec ok. 25-30 minut (aż się ładnie zrumienią). Podawać z dowolnym sosem.
Krok 8 - Drożdżowe pierogi ze szparagami, pomidorkami cherry i młodą pokrzywą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 04.01.2014 23:28
Rewelacyjny przepis, podoba mi się.
fotoviderek 05.07.2013 07:31
Ciekawe smaki. Chętnie bym spróbował :)
Rogalik 30.06.2013 22:32
fajne pierożki
Róża1 11.06.2013 13:52
bardzo ciekawe nadzienie, a i pierożki palce lizać:-)
adelajda 09.06.2013 11:52
ciekawe nadzienie
wyattearp 08.06.2013 21:27
poproszę jednego :)
irenka 08.06.2013 21:24
pyszności ,zjadłabym jednego pierożka
Kolorowa 08.06.2013 21:21
Intrygujące.
halina17 08.06.2013 13:18
Fajny farsz do pierożków.
Łucja 08.06.2013 12:40
takie pierożki zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak